Cuenca

Cuenca - avagy Santa Anna de los quatro Ríos de Cuenca - Ecuador harmadik legnépesebb városa, nagyjából 400 000 lakossal. Ahogy a város rendkívül hosszú hivatalos neve is sejteti a városnak 4 nagyobb folyója van. Én találtam egy 5.-et is a térképen, de az lehet hogy később került a képbe ahogy a város terjeszkedett. Egy másik érdekesség hogy Spanyolországban is van egy Cuenca.

Cuenca az egyik legeurópaibb jellegű város Ecuadorban ami miatt nagyon népszűrű a turisták között és sok bevándorló választja ezt a várost új lakhelyéül. A városnak saját reptere is van ami sokat számít. Quitóból 8-9 óra autóval az út vagy 1 óra repülővel. A történelmi belváros Quitóhoz hasonlóan szinte teljesen gyarmati épületekből áll, ami UNESCO világörökségi státuszt is kapott. Ezen kívül van egy nagy és egy kicsi régészeti parkja, pár érdekes múzeuma és sok egyéb látnivalója is.


Tipikus belvárosi utca.

A sok csinos templom egyike.

A Katedrális mellett más gyöngyszemek is vannak. Érdemes benézni a nyitott templomokba a festett fa mennyezetek miatt.


Csinos festett fa mennyezet.
A főtéren 2 katedrális is van. A régi katedrálisban ma múzeum működik, az új pedig vele szemben büszkén, bár kicsit csonkán fogadja a híveket. Az új katedrálisnak két érdekesebb tulajdonsága van, a csinos kék kupolák és a két csonka torony. A tervek szerint a két torony szép magas lett volna, ám az építkezés közben rájöttek hogy kicsit szerencsétlen volt a tervezőjük és a tornyok nem bírták volna el a saját súlyukat. Így inkább meg sem építették a tornyok tetejét.
Az új Katedrális.

Az híres égszín kék kupolák.
A két katedrális közötti főtér Abdon Calderon-ről van elnevezve aki egy Cuencai származású függetlenségi hős.
A Cuencai függetlenségi hős.
A régi katedrális jelenleg múzeumként működik. Érdemes bemenni és az audio vezetést is érdemes elkérni. Az angol verzió egészen érdekes és informatív. Személyes vezetéseket is csinálnak, de erős a gyanúm hogy csak spanyolul. Eddig nagyon kevés helyen találtunk angol nyelvű vezetést Ecuadorban.
A régi katedrális.

A festett mennyezet külön figyelmet érdemel.


Az utolsó vacsora annyira népszerű Ecuadorban, hogy a legtöbb házban megtalálható vagy kép vagy kis szobrocska formátumban. Legalábbis ahol én voltam ott mindig volt legalább egy változat a nappaliban vagy az ebédlőben.
Az utolsó vacsora nagyon népszerű jelenet Ecuadorban.

A szószékhez felvezető lépcső Jézus bordáit mintázza.

Az új katedrális eredeti tervei, magasabb tornyokkal. 


Udvar is van fénykép kiállítással, kávézóval és ajándék bolttal.


A Dél-Amerikai Macskafogó.
A Tomebamba az öt közül a legnagyobb folyó. Éppen áradt amikor ott voltunk. Bár ez még semmi sem az 1950-es áradáshoz képest ami simán ketté tépte az egyik hidat. Azóta a híd maradványa Puente Roto néven a város egyik látványossága lett.
A Tomebamba folyó.

Puente Roto.


Az egyik legismertebb kilátó a Turi-i templom a dombtetőn. Innen az egész várost be lehet látni. Egy másik jó kilátó a Tomebambai romkert, ami ugyan nem túl magas, de cserébe cañari és inka romok is vannak.

A Turi-i templom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések