Tomebamba

Cuenca történelmi belvárosától egy köpésre van a Tomebamba-i régészeti park. Ez egy viszonylag nagy park cañari és inka romokkal. A romok mellett van egy nagy kert is, ahol bemutatják a hagyományos andoki növényeket amiket régen termesztettek és használtak. A domb tetején pedig egy múzeum van ami bemutatja az itt talált régészeti leleteket és a helyi törzsek kultúráját.

Tomebambat eredetileg a Cañarik alapították legalább 500 évvel az Inka hódítás előtt. Az Inkák az 1400-as évek vége felé hódították meg a területet, majd 1532-ben jöttek a spanyol hódítók és rendesen leromboltak mindent ami megmaradt a városból. A köveket pedig egy város felépítésére használták. 2004-ben találtak olyan köveket is amik az Inka főváros Cusco (Peru) mellől származtak. Ezeket a köveket az Inkák 1600 kilométert szállították a hegyeken keresztül!

Sajnos a dombtetőn egy romos iskola épület is van a régészeti leletek között, ami egyértelműen mutatja hogy a romok egy részét a modern kori gondatlanság pusztította el.

A teraszok védték a domboldalt az eróziótól. Valószínűleg növényeket is termesztettek a teraszokon. 


Hol lehet a legjobb néptáncos videókat felvenni Ecuadorban? Természetesen a régészeti parkban!
Néptáncosok a romok mellett.

Ördög maszkos táncos.


Kilátás a dombtetőről.

Romok a dombtetőn.

Ilyen lehetett Tomebamba az inka korszakban.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések