Japán kaja 2.

A konferencia záró estéjén egy újabb izgalmas helyre mentünk enni. Ez egy nagyon eldugott, szuper hangulatos kis étterem volt, ahol az asztalnál lehetett grillezni az ennivalót. Kicsit olyan volt a hangulat mintha valami hagyományos kis házikóban grilleznénk a tűz körül. A képeken látszik hogy az asztal közepe a grill ahol izzó és időnként kicsit lángoló faszén fölött grillezhettünk különböző dolgokat. Voltak halak, rákok, gombák, sütőtök, csirke, marha hús, valami kagyló szerű cucc meg hagyma is.

 A grill mellet pedig még pluszban hala sültek meg valami pálcikára tűzött rizses cucc. Itt sülnek a gombák meg a sütőtök.

 Ilyen rákot a hivatalos konferencia vacsorán is ettünk, csak ott kicsit kevésbé tűnt brutálisnak egészben megenni, mert be volt panírozva. Ez nagyon mókásan kicsit ficergett is a grillen amikor sütöttük. Persze nem azért mert még élt, hanem mert ez történik ha valami hideg rákot dobsz a grillre. Ezt érdekes élmény volt megenni, de meg kell hagyni hogy miután túl van a fura részén az ember (ami a feje meg a lábai) nagyon finom.

Ezek a halak a grill mellett sültek eredetileg aztán egy kicsit meg lettek grillezve is hogy jobb legyen a színük. Ezektől a nyárson sütős halaktól mindig úgy érzem magam mintha a mesékben lennék ahol a gonosz boszorkány békát meg halakat süt a tábortűznél mielőtt kővé változtatja az aktuális kalandozó hercegeket. Persze ezeket a halakat is mindenestől meg lehetett enni.  

És miután mindenki jól lakott volt még leves is sok-sok tésztával ami kondérokban jött.

Kiotóban megkóstoltam a katsudon-t is amit már korábban kinéztem magamnak, mert úgy nézett ki mint a rántott hús. És valóban ez majdnem teljesen olyan mint a rántott hús (sertés húsból van) csak kicsit vastagabb és esélyes hogy nem a karaj részéből van a disznónak. Másik eltérés hogy nem krumplival meg rizzsel jön, hanem csak rizzsel és jelen esetben csíra és hagyma ágyon, majonézzel meg valami egyéb szósszal a tetején. Persze miso meg egyéb zöldségek is voltak hozzá.

Az utcai kaja is érdekes japánban. A híres Fushimi-Inari szentély környékén például rengeteg kaja stand volt, ahol lehetett kapni sült rákot pálcikán (bal felső sarok, ilyet ettem), valami hal formájú ostyát banánnal és tejszínhabbal megtöltve jobbra lent és egyéb dolgokat amikről fogalmam sincs hogy mi. A rák finom volt, meg kóstoltam szárított tintahalat is ami nem volt rossz és valamilyen szárított hínár cuccot is, ami egészen jó volt. És ettem cukorral töltött meg sima keksz/ostya jellegű édességet is. Meg ettem takojakit is, ami polippal töltött gombócok szósszal és majonézzel. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések